Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze piersi duszone w winie

Kacze piersi duszone w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 14273

Dodano:

Odsłon: 700

Wytrawny i kwaskowy sos idealnie komponuje się z delikatnym i rozpływającym się kaczym mięsem. Poezja!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kacze piersi duszone w winie

Przygotowanie

  1. Skórę ponacinałam lekko nożem. Filety natarłam solą i pieprzem. Włożyłam je skórą do dołu do rondelka i na bardzo małym ogniu wytopiłam skórę do zrumienienia. Obróciłam piersi i przysmażyłam z drugiej strony.

    Odjęłam nadmiar tłuszczu. Do rondelka na pozostały tłuszcz dodałam mąkę i wymieszałam i lekko podsmażyłam.

    Piersi zalałam winem dodałam liście i ziela. Można podlać je wodą jeśli sos jest za gęsty.
    A teraz na dwie godziny można zapomnieć o kaczce.

    Pod koniec dobarwiłam sos sosem sojowym a dla kwaśności dodałam jeszcze melasy z granatów. Doprawiłam solą i pieprzem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń