Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kacze udka z kapustą jarzębinową"
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 2911
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 287
Pierniczki czekoladowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka czekoladowe z korzen...
Odsłon: 161
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 2911
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 287
Pierniczki czekoladowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka czekoladowe z korzen...
Odsłon: 161
Składniki
Najpierw przygotuj kapustę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie obsmaż na oliwie. Dodaj kapustę i kminek. Całość dopraw solą i pieprzem. Według upodobania osłodź cukrem lub dopraw octem. Gotuj przez ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wlej kompot jarzębinowy z owocami, posyp mąką, zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki ugotuj, ostudź w lodówce i zetrzyj na tarce. Połącz z kaszą manną oraz jajkami. Wsyp sól i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę suchą bułkę i wysmażony boczek.
Dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki jednakowej wielkości. Wrzuć je do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz.
Udka umyj i osusz. Posyp je solą oraz pieprzem. Obie cebule obierz i pokrój w półksiężyce, a słoninę w kostkę. Wszystkie włóż do brytfanny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170°C przez ok. 60 minut. Udka podawaj z czerwoną kapustą, knedlami i wypieczonym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.Źródło: Na żywo