Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka marynowana

Kaczka marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Kaczka marynowana"

Składniki

  • 1 nieduża
  • sprawiona kaczka
  • po 3 łyżki sosu sojowego i wódki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę opłukać, osuszyć. Cynamon, cukier, i roztarty z solą czosnek wymieszać z sosem sojowym, wódką oraz 2 łyżkami wody. Natrzeć tuszkę kaczki na zewnątrz i od wewnątrz. Trzymać w lodówce przez co najmniej 24 godziny.

  2. Przełożyć mięso do brytfanki, dodać marynatę i 4 łyżki wody. Piec 90 minut w 180°C, często polewając pojawiającym się sosem.

  3. Połowę sosu z pieczenia rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić i podać z sosem.

  4. ok. 95 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń