Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka nadziewana owocami to idealna propozycja na świąteczny obiad, uroczyste danie dla całej rodziny, a nawet niedzielne spotkanie. Przygotowanie nie sprawi Ci większego kłopotu.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6945
Polecam.
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5235
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2325
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6945
Polecam.
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5235
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2325
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu do kaczki. Suszone morele i śliwki namocz przez ok. 15 minut w gorącej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Gruszki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Z pomarańczami zrób to samo, nie musisz ich obierać ze skórki.
Kaczkę umyj i osusz. Następnie z jednej i z drugiej strony posól oraz popieprz. Teraz natrzyj majerankiem, dokładnie, z każdej strony.
Do kaczki włóż przygotowane owoce: gruszki, pomarańcze, śliwki i morele. Jeśli wszystko się nie zmieści, odłóż, przydadzą się później. Włóż też świeże gałązki rozmarynu i tymianku. Następnie zszyj lub zepnij, aby nadzienie się nie wydostało w trakcie pieczenia.
Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż obok pozostałe owoce, które nie zmieściły się do środka. Podlej odrobiną oleju i kilkoma łyżkami wody.
Piecz mięso przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza z włączoną grzałką górną i dolną. Po tym czasie zmniejsz do 170 stopni i nie wyciągaj przez kolejne 2 godziny. W trakcie pieczenia możesz przekładać ostrożnie kaczkę.
Do podania oprócz upieczonych owoców wraz z kaczką, możesz wykorzystać pieczone ziemniaki z aromatyczną cebulą i czosnkiem.