Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka w karmelu z jabłkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
ok. 80 minut
Tuszkę oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć w środku i z wierzchu solą i pieprzem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć nicią. Tuszkę ułożyć w wysmarowanej olejem brytfannie.
Kaczkę w brytfannie podlać wodą, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, żeby się dusiła. Po godzinie obłożyć tuszkę resztą jabłek, posypać pokruszoną papryczką i wstawić do pieczenia bez przykrycia, aż się ładnie zarumieni.
Cukier stopić w rondlu na bardzo małym ogniu, podgrzewać, aż nabierze złotego koloru. Wlać wodę i ocet, mieszać, aż cukier się rozpuści, a płyn lekko zgęstnieje. Kaczkę poporcjować, obłożyć jabłkami i żurawiną, zalać całość cienką warstwą karmelu.Źródło: Twoje Imperium