Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka w pikantnym sosie"
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 196
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 818
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3452
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27247
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 196
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 818
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3452
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27247
Składniki
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy, najlepiej pincetką, ewentualne pałki piór.
Cynamon, sól, cukier i roztarty czosnek mieszamy z sosem sojowym, wódką i dwiema łyżkami wody. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę od środka i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Wyciągamy godzinę przed pieczeniem, by uzyskała temperaturę pokojową. Kaczkę przekładamy do brytfanki, dodajemy pozostałą marynatę oraz cztery łyżki wody.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Pieczemy kaczkę ok. 1,5 godz. W tym czasie kilkakrotnie polewamy ją wytopionym tłuszczem.
Po ok. 20 minutach od wyjęcia z piekarnika kaczkę porcjujemy. Połowę tłuszczu pozostałą z pieczenia odlewamy do rondelka, dodajemy wino i śmietanę. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką. Sosem polewamy mięso. Ozdabiamy je świeżymi ziołami, np. kolendrą, pietruszką.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 4 zł.
Wartość odżywcza porcji 364 kcal Białko 54 g/Tłuszcz 6,8 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia