Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka z jabłkami. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 693
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 693
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Składniki
Kaczkę (albo gęś) starannie oczyścić, opalić nad ogniem lub pozostałości pierza usunąć pęsetą. Umyć i wytrzeć do sucha.
Nasolić na jakąś godzinę przed pieczeniem. Roztartym na proszek majerankiem natrzeć kaczkę w środku. Kwaskowate jabłka obrać albo nie, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki albo w ósemki. Kawałki jabłek można jeszcze oprószyć z lekka majerankiem roztartym w dłoniach. Następnie włożyć do środka (od strony kupra) tyle jabłek, ile tylko się zmieści. Kaczkę zszyć.
Położyć kaczkę – grzbietem do dołu – do rondla. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w zamkniętym naczyniu, w niezbyt wysokiej temperaturze (około 180°C). Cały czas, nawet co kilka albo kilkanaście minut, podlewać kaczkę sosem, który się wytworzy podczas pieczenia.
Gdy kaczka jest już rumiana i miękka, wyjąć z piekarnika. Rozciąć wzdłuż na cztery części (ale nie wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z pieca, gdyż sok wypływa i mięso będzie suche). Ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi jabłkami. Skropić tłuszczem z pieczenia, resztę podać osobno, w sosjerce.
Dobre rady:
* Rondel, w którym układamy tuszkę, to oczywiście brytfanka, naczynie żaroodporne.
* Wytapiający się w pieczeniu tłuszcz można zbierać i wlać do brytfanki około 100 ml wody, żeby kaczka (gęś) nie przypaliła się od spodu. Tłustą gęś przed pieczeniem nakłuwamy widelcem.
* Dla uzyskania chrupiącej skórki, pod koniec pieczenia kaczą tuszkę można posmarować 1 łyżką miodu rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.Źródło: Życie na Gorąco Retro