Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka z owocami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 710
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 73
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 710
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 73
Składniki
Jabłka i gruszki umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Pomarańczę sparz wrzątkiem, a następnie dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Pokrój w ćwiartki wraz ze skórką.
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, dodaj miód, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Następnie dodaj sok z winogron oraz imbir, wymieszaj. Kaczkę starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą na zewnątrz i w środku.
Do wnętrza kaczki włóż gruszki, ćwiartki jednego jabłka, połowę żurawiny oraz ćwiartki pomarańczy. Otwór zepnij wykałaczkami. Kaczkę przełóż do miski i polej marynatą z miodu i soku. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godz. (w międzyczasie obróć kaczkę na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynowała).
Na patelni roztop połowę masła i obsmaż na nim kaczkę (wraz z marynatą) z każdej strony. Przełóż ją do żaroodpornego naczynia i polej sosem z patelni. Dookoła kaczki ułóż pozostałe owoce. Na wierzchu tuszki rozłóż wiórki pozostałego masła.
Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Wstaw naczynie z kaczką, piecz 30 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, naczynie przykryj pokrywką i piecz jeszcze ok. 90 min. (w trakcie pieczenia sprawdź czy nie trzeba kaczki podlać wodą).
Upieczoną kaczkę wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku piersiami do dołu i przykryj folią aluminiową. Zostaw na 10-15 mi nut, by mięso „odpoczęło”. Podawaj na półmisku udekorowanym świeżymi owocami.Źródło: Świat i Ludzie