Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka ze śliwkami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przygotuj marynatę. Miód delikatnie podgrzej (uważaj, by nie przypalić), dolej jasny sos sojowy i wrzuć goździki. Zmniejsz ogień pod rondelkiem i mieszając, gotuj kilka minut. Gdy ostygnie, połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Piersi kaczki umyj, osusz i polej przygotowanym sosem. Tak zamarynowany drób włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posyp ją majerankiem i czerwonym pieprzem. Dorzuć śliwki.
Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około godziny.
Czas: 80 min. 1 porcja = 380 kcalŹródło: Kurier TV