Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pieczona kaczka to taka moja zachcianka kulinarna ;-) nie zawsze mam czas i wenę na ten szlachetny drób..ale jak już się pojawia to dopieszczam ją na maxa i jest prawdziwą ucztą a jej przygotowanie doskonale relaksuje i umila popołudniowe chwile ;-)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5411
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5411
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Składniki
marynata: czosnek obieramy,miażdżymy drobno kroimy,dodajemy oliwę z oliwek,wiśniowe balsamico,majeranek,pieprz i sól i połowę zmielonej w młynku żurawiny i taką oto marynatą nacieramy kaczora ( na zewnątrz i od środka ) i zostawiamy na całą noc w lodówce pozostałą część żurawiny zalewamy czerwonym winem i namaczamy przez całą noc również
na drugi dzień zamarynowanego kaczora faszerujemy jabłkami ( ćwiartki ja daję ze skórą,usuwam tylko gniazda z pestkami ) i obranymi mandarynkami,dodatkowo majerankiem i odsączoną z wina żurawiną pieczemy ok 2 godz (średnio 1 godz na kg kaczki ) pierwsze 15,20 min w 200 st,potem zmniejszamy temp. do 180 i na ostatnie 15 min pieczenia znowu dajemy 200 st.dla chrupkości i zrumienienia kaczora cały czas podlewamy puszczanymi sokami i tłuszczykiem kaczym oczywiście
mojego kaczora zaserwowałam z delikatną sałatką z jarmużu,szpinaku,fety i czarnej oliwki,oprószając delikatnie solą,pieprzem i dodając odrobinę oliwy z oliwek Smacznego ;-)