Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pieczona kaczka to taka moja zachcianka kulinarna ;-) nie zawsze mam czas i wenę na ten szlachetny drób..ale jak już się pojawia to dopieszczam ją na maxa i jest prawdziwą ucztą a jej przygotowanie doskonale relaksuje i umila popołudniowe chwile ;-)
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5912
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5912
Składniki
marynata: czosnek obieramy,miażdżymy drobno kroimy,dodajemy oliwę z oliwek,wiśniowe balsamico,majeranek,pieprz i sól i połowę zmielonej w młynku żurawiny i taką oto marynatą nacieramy kaczora ( na zewnątrz i od środka ) i zostawiamy na całą noc w lodówce pozostałą część żurawiny zalewamy czerwonym winem i namaczamy przez całą noc również
na drugi dzień zamarynowanego kaczora faszerujemy jabłkami ( ćwiartki ja daję ze skórą,usuwam tylko gniazda z pestkami ) i obranymi mandarynkami,dodatkowo majerankiem i odsączoną z wina żurawiną pieczemy ok 2 godz (średnio 1 godz na kg kaczki ) pierwsze 15,20 min w 200 st,potem zmniejszamy temp. do 180 i na ostatnie 15 min pieczenia znowu dajemy 200 st.dla chrupkości i zrumienienia kaczora cały czas podlewamy puszczanymi sokami i tłuszczykiem kaczym oczywiście
mojego kaczora zaserwowałam z delikatną sałatką z jarmużu,szpinaku,fety i czarnej oliwki,oprószając delikatnie solą,pieprzem i dodając odrobinę oliwy z oliwek Smacznego ;-)