Do góry

Dania główne Przepis na:

kaczor z pieca

kaczor z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 702

pieczona kaczka to taka moja zachcianka kulinarna ;-) nie zawsze mam czas i wenę na ten szlachetny drób..ale jak już się pojawia to dopieszczam ją na maxa i jest prawdziwą ucztą a jej przygotowanie doskonale relaksuje i umila popołudniowe chwile ;-)

Składniki

  • kaczka 1 szt. ok.2 kg
  • jabłka średniosłodkie 3,4 szt.
  • mandarynki 3,4 szt.
  • żurawina mała paczka
  • majeranek
  • Czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • wiśniowe balsamico
  • czerwone wino pół szklanki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. marynata:

    czosnek obieramy,miażdżymy drobno kroimy,dodajemy oliwę z oliwek,wiśniowe balsamico,majeranek,pieprz i sól i połowę zmielonej w młynku żurawiny
    i taką oto marynatą nacieramy kaczora ( na zewnątrz i od środka ) i zostawiamy na całą noc w lodówce

    pozostałą część żurawiny zalewamy czerwonym winem i namaczamy przez całą noc również

  2. na drugi dzień zamarynowanego kaczora faszerujemy jabłkami ( ćwiartki ja daję ze skórą,usuwam tylko gniazda z pestkami ) i obranymi mandarynkami,dodatkowo majerankiem i odsączoną z wina żurawiną
    pieczemy ok 2 godz (średnio 1 godz na kg kaczki )
    pierwsze 15,20 min w 200 st,potem zmniejszamy temp. do 180 i na ostatnie 15 min pieczenia znowu dajemy 200 st.dla chrupkości i zrumienienia
    kaczora cały czas podlewamy puszczanymi sokami i tłuszczykiem kaczym oczywiście

  3. mojego kaczora zaserwowałam z delikatną sałatką z jarmużu,szpinaku,fety i czarnej oliwki,oprószając delikatnie solą,pieprzem i dodając odrobinę oliwy z oliwek

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 lutego 2017 Kaczor..hm..kojarzy się ...ha ha...ale w przepisie jest przepyszny.Zamawiam kurierem porcyjkę...mniamm...:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń