Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kanapki z warzywami i sosem tahini"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 969
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 969
Składniki
Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 30 minut.
Marchew i pietruszkę przekrój wzdłuż na niezbyt cienkie paski. Ugotuj je na parze. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z pastą tahini, rozgniecionym czosnkiem i startą skórką z limonki. Wymieszaj, odstaw, by nabrał aromatu. Na patelni na bardzo małym ogniu rozgrzej masło. Dodaj do niego szczyptę płatków chili oraz imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Duś ok. 5 minut.
Na patelnię z purée z imbiru i chili dołóż ugotowane marchew i pietruszkę, następnie podgrzewaj na małym ogniu 8–10 minut. W tym czasie na patelni grillowej podpiecz chleb (tylko z jednej strony). Na zwykłej patelni upraż sezam. Z gałązek oregano oberwij najmniejsze listki.
Posmaruj chleb sosem tahini (po podpieczonej stronie) i ułóż na nim paski marchewki i pietruszki. Posyp prażonym sezamem i listkami oregano. Można lekko polać masłem z patelni. Na koniec dopraw grubą solą morską.Źródło: Twój Styl