Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kanapki z warzywami i sosem tahini"
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9934
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8925
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6332
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9934
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8925
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6332
Składniki
Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 30 minut.
Marchew i pietruszkę przekrój wzdłuż na niezbyt cienkie paski. Ugotuj je na parze. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z pastą tahini, rozgniecionym czosnkiem i startą skórką z limonki. Wymieszaj, odstaw, by nabrał aromatu. Na patelni na bardzo małym ogniu rozgrzej masło. Dodaj do niego szczyptę płatków chili oraz imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Duś ok. 5 minut.
Na patelnię z purée z imbiru i chili dołóż ugotowane marchew i pietruszkę, następnie podgrzewaj na małym ogniu 8–10 minut. W tym czasie na patelni grillowej podpiecz chleb (tylko z jednej strony). Na zwykłej patelni upraż sezam. Z gałązek oregano oberwij najmniejsze listki.
Posmaruj chleb sosem tahini (po podpieczonej stronie) i ułóż na nim paski marchewki i pietruszki. Posyp prażonym sezamem i listkami oregano. Można lekko polać masłem z patelni. Na koniec dopraw grubą solą morską.Źródło: Twój Styl