Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kapuściana lazania"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 815
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 815
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Składniki
Kapustę (białą) pozbaw wierzchnich liści, opłucz i osusz. Poszatkuj dość grubo ostrym nożem. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, przekrój na połówki.
Obraną cebulę drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Płaty makaronu typu lazania połam na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 12 minut. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekany boczek, a po chwili, gdy skwarki się wysmażą, dodaj cebulę. Smaż razem, mieszając 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj poszatkowaną wcześniej kapustę. Smaż jeszcze 5-8 minut, aż warzywo zmięknie, a jego liście zrobią się szkliste. Pod koniec wlej bulion warzywny. Wymieszaj, ogrzewaj jeszcze chwilę.
Patelnię z przygotowaną mieszanką zdejmij z ognia. Wrzuć połówki pomidorków koktajlowych, wymieszaj. Dodaj osączony makaron. Całość dopraw do smaku solą, kuminem (kminem rzymskim) oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety