Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 123
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 123
Składniki
Kapustę pokrój na krótsze wstęgi. Warzywa obierz i dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokrój w półtalarki.
Żeberka umyj i pokrój na pojedyncze paski. Włóż je do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zalej około 2 litrami zimnej wody i gotuj tak długo, aż mięso będzie już miękkie.
Następnie dodaj starte na tarce warzywa oraz ziemniaki i gotuj aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaj kapustę i gotuj około 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę i smaż mniej więcej 10 minut do lekkiego zrumienienia. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie lekko złotawa. Na koniec dodaj mąkę i smaż jeszcze chwilkę, cały czas mieszając.
Przełóż wszystko z patelni do garnka z zupą, zamieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Kapuśniak najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
80 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie