Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracochłonna, ale uważam, że czasem warto poświęcić czas dla ulubionego dania. :)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Składniki
Kapustę trzeba oczyść z zewnętrznych liści. Główkę wkładam do osolonego wrzątku, gotuję ok 10 min. Odlewam wodę i studzę kapustę. W tym czasie kiedy kapusta stygnie kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy kapusta już jest na tyle chłodna, że nie parzy rąk wierzch kapusty ścinam i wydrążam środek, siekam go, podduszam na patelni. Przekładam do miski. Na rozgrzaną oliwę wrzucam kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Chwilę duszę i dodaję do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmażam warzywa. Podlewam połową szklanki bulionu warzywnego, duszę kilka minut. Dodaję kapustę z wędliną, warzywa, wbijam jajka, mieszam, przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą. Farszem napełniam główkę kapusty i przykrywam wierzchnimi liśćmi. W garnku zagotowuję resztę bulionu warzywnego, dodaję przyprawy. Kapustę, wkładam i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut. Czasem zamiast kiełbasy i boczku dodaję pieczarki. :) Pyszne :) Smacznego !