Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapustka na ciepło z szafranicą

Kapustka na ciepło z szafranicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26809

Dodano:

Odsłon: 1925

Propozycja na urozmaicenie smaku kapustki podawanej na ciepło z delikatną nutką słodyczy.

Składniki

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 białe cebule
  • kawałek kiełbasy szynkowej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka szafranicy (kurkumy)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cukier trzcinowy
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapustka na ciepło z szafranicą

Przygotowanie

  1. Z kapusty kiszonej odciskamy nadmiar soku i płuczemy w przypadku, gdy jest zbyt kwaśna, a następnie siekamy ją na drobniejsze kawałki.

    Następnie na oleju rzepakowym podsmażamy kapustę na delikatnie złoty kolor razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Kapustkę posypujemy łyżką cukru trzcinowego.

    Po nabraniu odpowiedniego koloru, zalewamy kapustę wodą (tak aby ją przykryła) i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.

    Na drugiej patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulkę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  2. Zawartość drugiej patelni dodajemy do duszącej się kapusty, dodajemy szafranicę, słodką paprykę, sos sojowy i ponownie zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
    Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.*

    * Czas duszenia można skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości naszej kapusty.

    ** Jeśli woda odparuje zbyt wcześnie, wtedy należy ją uzupełnić.

  3. Kiedy kapustka nabierze odpowiedniej miękkości doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i cukrem trzcinowym (tak aby była delikatnie słodka).


    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń