Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są na świecie przyprawy bez których świat byłby mdły. Jedną z nich jest kardamon. Moja babcia zna kardamon od ,,przed wojny''. Ale pokolenie moich rodziców już niekoniecznie. No cóż... ciężkie czasy były... Masła i wędlin nie było a co dopiero mówić o takich egzotykach. Ja dzisiaj nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez tej przyprawy. Odkryłam ją jako nastolatka eksperymentując w kuchni z szarlotkami, którym brakowało takiej nuty, która byłaby tą przysłowiową ,,wisienką na torcie''. Kardamon który był przeze mnie używany w kuchniach azjatyckich nagle zastosowany do ciasta był absolutnym zaskoczeniem. Jest doskonałym dodatkiem do ryżu z jabłkami, każdej szarlotki, i ciast owocowych ciasteczek kruchych (szczególnie tych świątecznych). Dodaję go również obficie do konfitur by złamać ich ciężką słodycz i uważam to za drugie w kolejności najbardziej udane zastosowanie kardamonu. Doskonale komponuje się z malinami czy gruszkami. Oczywiście z jabłkami zawsze i w każdej wersji. Wyjątkowo wzbogaca potrawy podawane na ciepło np kasze manną czy kasze jaglaną na słodko. Kardamon doskonale komponuje się z imbirem i np brązowym cukrem oraz kawą w deserach. Warto przy zakupie zwrócić uwagę na pochodzenie przyprawy. Niestety tylko dwie odmiany (obie indyjskie) można nazwać prawdziwym i pełnowartościowym kardamonem. Reszta to ,,prawie'' kardamon. Kardamon można kupić w ziarenkach ale też już mielony. Jeden i drugi jest dobry. Ale jednak ziarenka, które samodzielnie zmielimy dają nam większą gwarancję bogactwa smaku i aromatu. Na koniec dodam, że jest to jedna z najstarszych przypraw na ziemi i najdroższa zaraz po szafranie. W starożytności był ogromnie doceniany za jego elegancki aromat co zaowocowało używaniem go jako perfumy. Czy to brzmi dziwnie...? Zdecydowanie nie. Jeśli powąchasz Neonature Cocon YR lub Fendi Theorema to będziesz mieć okazję doświadczyć eksplozji zapachów korzennych, cynamonu, goździków, kakao, ambry, wanilii i kardamonu. Pachną jak babcine kuchnie przed świętami, jak ulubiony maminy piernik, jak najlepsze indyjskie przyprawy. Ulubione perfumy smakoszy. Zaufaj mi i po drodze do stoiska z przyprawami zajrzyj do dobrej perfumerii. Koneser to ktoś kto wie, że smak nie kończy się na języku a dopiero zaczyna.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1051
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12020
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1051
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12020
Składniki