Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkonoski barszcz na zakwasie

Karkonoski barszcz na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Karkonoski barszcz na zakwasie"

Składniki

  • 30 dag ziemniaków
  • cukier
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml zakwasu na barszcz
  • ocet
  • po 100 ml mleka i śmietany
  • masło
  • pieprz
  • 3 jajka
  • natka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia. Obrane cebule pokrój na kawałki.

  2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zagotuj.

  3. Grzyby osącz, wrzuć do bulionu z ziemniakami i cebulą. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem, dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.

  4. Zakwas na barszcz wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy. Gotuj razem 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Zupę dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem.

  5. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka, usmaż jajecznicę z solą. Rozłóż ją na talerze, zalej barszczem. Udekoruj listkami świeżej natki.

  6. Jeśli w przepisie nie podano, jakiej śmietany użyć, trzymaj się zasady:

  7. do zup kwaśnych (ogórkowa, żurek) – kwaśna śmietana (18 proc.);

  8. do zup słodszych (jarzynowa, pieczarkowa, brokułowa) – śmietanka (30 proc.).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń