Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona w sosie

Karkówka duszona w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50920

Dodano:

Odsłon: 56197

Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • mąka
  • 1 łyżka czubrycy białej
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka duszona w sosie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 cm kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    W rondlu szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy chwilę, tak by się nie przypalił), zalewamy bulionem. Mięso przekładamy do rondla, wsypujemy czubrycę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy na małym płomieniu 50-60 min. Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (1 łyżeczka mąki) lub zredukować poprzez odparowanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń