Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka i buraki zapiekane z bułką i parmezanem"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Składniki
Buraki wyszorować, ale nie obierać ze skórki. Włożyć do garnka. Dodać kminek. Zalać wrzącą wodą i gotować w łupinkach przez około godzinę. W tym czasie czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Miękkie masło utrzeć z czosnkiem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostały czosnek pokroić w plasterki. Ugotowane buraki odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, obrać z łupinek i gęsto głęboko ponacinać.
Tak przygotowane buraczki ustawić w wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Posypać odrobiną soli i pieprzu. W nacięcie każdego buraka włożyć porcję masła czosnkowego.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie delikatnie wymieszać w miseczce z tartą bułką. Posypać każdego buraka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 25-30 minut.
W tym czasie plastry karkówki opłukać, osuszyć przy pomocy papierowych ręczników, a potem delikatnie rozbić kotlety tłuczkiem. Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć mięso. Smażyć przez około 5-6 minut, od czasu do czasu obracając. Pod koniec smażenia kotlety posypać solą i pieprzem.
Purée ziemniaczane przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Natkę opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i drobniutko posiekać. Upieczone buraczki przełożyć na talerze. Podawać je z kotletami oraz gorącym purée. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco