Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka to mięso, które gości na naszych stołach najczęściej. Staram się tylko za każdym razem zmieniać jej smak.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2219
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18005
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2005
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2219
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18005
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2005
Składniki
Karkówkę pokroić w 2,5 cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą podlaską "Pięć smaków". Przełożyć do mocnego woreczka i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Na gorącym tłuszczu zrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem lub czerwonym winem i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, pod przykryciem. Po tym czasie dodać ostry sos i ewentualnie uzupełnić ilość płynu, który podczas duszenia wyparowuje. Wyłączyć piekarnik a mięso zostawić jeszcze na 15 minut.
Podałam z puree z pasternaka i surówką z kapusty