Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w ostrym sosie z dodatkiem przyprawy podlaskiej "Pięć smaków".

Karkówka w ostrym sosie z dodatkiem przyprawy podlaskiej Pięć smaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4155

Dodano:

Odsłon: 985

Karkówka to mięso, które gości na naszych stołach najczęściej. Staram się tylko za każdym razem zmieniać jej smak.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • sól, pieprz i przyprawa podlaska "Pięć smaków"
  • 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki pikantnego sosu do mięs pieczonych na grillu z daktylami i czarnym pieprzem
  • 3/4 szklanki bulionu lub czerwonego wina
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka w ostrym sosie z dodatkiem przyprawy podlaskiej "Pięć smaków".

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić w 2,5 cm płaty.
    Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą podlaską "Pięć smaków".
    Przełożyć do mocnego woreczka i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

  2. Na gorącym tłuszczu zrumienić mięso z obu stron.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem lub czerwonym winem i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, pod przykryciem.
    Po tym czasie dodać ostry sos i ewentualnie uzupełnić ilość płynu, który podczas duszenia wyparowuje. Wyłączyć piekarnik a mięso zostawić jeszcze na 15 minut.

  3. Podałam z puree z pasternaka i surówką z kapusty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń