Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka to mięso, które gości na naszych stołach najczęściej. Staram się tylko za każdym razem zmieniać jej smak.
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 450
Polecam.
Odsłon: 90
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 97
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 450
Polecam.
Odsłon: 90
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 97
Składniki
Karkówkę pokroić w 2,5 cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą podlaską "Pięć smaków". Przełożyć do mocnego woreczka i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Na gorącym tłuszczu zrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem lub czerwonym winem i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, pod przykryciem. Po tym czasie dodać ostry sos i ewentualnie uzupełnić ilość płynu, który podczas duszenia wyparowuje. Wyłączyć piekarnik a mięso zostawić jeszcze na 15 minut.
Podałam z puree z pasternaka i surówką z kapusty