Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w węgierskim sosie to pyszne danie. Podane ze smażonymi w głębokim tłuszczu ziemniakami to już niebo w gębie. Kiedyś odwiedziłam restaurację węgierską i tam podano mi zamówione danie z takimi ziemniakami. Niby nic, bo to po prostu inaczej pokrojone frytki, ale jakoś tak mi smakowały, że postanowiłam je kiedyś powtórzyć w domu. I tak oto usmażyłam ziemniaki na sposób węgierski, a do nich przygotowałam węgierski sos z mięsem wieprzowym. Bardzo smaczne danie, urozmaicone różnymi składnikami, dość pikantne. Ogólnie warte polecenia! Tak więc polecam wypróbowanie tego dania w Waszych kuchniach.
Składniki
Przygotowujemy sos: w głębokiej patelni typu wok podsmażamy na 2 łyżkach oleju posiekana cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie dolewamy salsę. Zagotowujemy, a następnie dolewamy nieco przegotowanej wody ( niepełna szklanka ) i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie sos doprawiamy: dodajemy drobno posiekaną chili, papryki w proszku, sól, pieprz oraz majeranek. Smakujemy - gdyby sos był za kwaśny dodajemy nieco cukru ( 0,5 - 1 łyżeczki ) i ewentualnie jeszcze doprawiamy w/w przyprawami. Doprawiony sos zagęszczamy nieco mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Chwilę wszystko gotujemy
Mięso myjemy, okrawamy z tłuszczu i dzielimy na większe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na mniejsze części
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu mięso, aż ładnie się zrumieni ( ok 30 minut ). W między czasie do mięsa dodajemy paprykę i pieczarki (mniej więcej po 15 minutach smażenia karkówki), gdy z mięsa odparuje woda i nieco się zrumieni. Pieczarki i paprykę oprószamy solę, mieszamy z mięsem i wszystko razem dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
Gdy warzywa zmiękną i odparuje z nich płyn przekładamy zawartość patelni do sosu, mieszamy i wszystko razem dusimy do miękkości mięsa
Danie bardzo dobrze smakuje z frytkami