Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka z papryką"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku.
Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso pokryło się aromatycznym olejem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (lub na całą noc).
Cebule obierz, opłucz i osusz. Pokrój na ósemki. Kolorowe papryki umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki o podobnej wielkości co kawałki mięsa.
Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w misce z zimną wodą. Nadziewaj na nie na zamianę kawałki marynowanej karkówki, kolorowych papryk oraz cebuli. Szaszłyki ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod nimi ustaw blachę do pieczenia wyłożoną papierem (będzie na nią kapał tłuszcz).
Szaszłyki piecz 30 min w 180 st. Podawaj na sałacie, ozdób pomidorkami.
czas ok. 45 min; porcja – 410 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety