Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Świetna propozycja na świąteczny obiad, rodzinna okazje lub na każdy dzień tygodnia.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 50
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 253
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1606
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 50
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 253
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1606
Składniki
Umyte i osuszone mięso doprawić z obu stron, solą i pieprzem do smaku. Następnie mięso przykryć i odstawić do lodówki do zamarynowania, na minimum godzinę.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, lub olej i na gorącym podsmażyć, z obu stron karkówkę. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na talerz, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zeszklić pokrojoną cebule, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Kiedy zapach smażonego czosnku jest juz wyraźnie wyczuwalny, na patelnie wrzucić odciśnięta z soku kiszoną kapustę. Kapustę można uprzednio drobniej pokroić. Kapustę z cebulą smażyć 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
Do kapusty następnie dodać pokrojone wcześniej jabłka i suszone śliwki. Całość podsmażyć następne 5 minut. Kiedy jabłka juz nieco zmiękną, do kapusty przełożyć wcześniej usmażone plastry karkówki. Karkówkę dobrze powciskać miedzy kapustę. Jeśli jest taka potrzeba, danie można podlać 1/2 szklanki bulionu lub wody.
Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C przez 1.5 godziny. Jeśli patelnia nie nadaje się do użycia w piekarniku, danie przełożyć do naczynia żaroodpornego naczynia z pokrywka. Podawać z ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!