Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp pieczony w azjatyckim sosie

Karp pieczony w azjatyckim sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 2370

Dodano:

Odsłon: 73

Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie.

Składniki

  • Karp - 1 nieduży, sprawiony
  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • Do posypania - świeży szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karp pieczony w azjatyckim sosie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
    Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

    Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut. Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.
    Gorąco polecam, smakuje wyśmienicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 lipca Wyglada idealnie, już sobie wyobrażam to soczyste i aromatyczne miasko!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń