Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Karp wigilijny w maku à la Maciek
  • Dania główne
  • Przepis na
Odsłon: 468 29.12.2018

Karp wigilijny w maku à la Maciek

do 60 min
60 min
5-6 osób
5-6 os.
Robertol1
Robertol1

Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z obu składników to co najlepsze i połączył smaki oraz aromaty przypominając, że mak na Wigilię to nie tylko kluski, kutia czy makowiec. Teraz przypominam ten sposób przygotowania w wigilię pierwszej rocznicy śmierci śp. Autora. Spróbujcie!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Wydałem na kuchnię: filety z karpia, olej rzepakowy, jajka, sól i pieprz. Śp. Maciek przywiązywał szczególną wagę do jakości patelni, To one, oprócz ryby (tym razem miałem wyjątkowe szczęście, trafiły mi się dzikie karpie, nie ze stawu, lecz z jeziora, coś niesamowitego!!!). Jaja też miałem "od kury", z hodowli kuzyna, z kur takich co biegają po podwórku dziobiąc robaki. Mak - ja wybrałem szary, francuski. Na rynku dominuje niebieski czeski, słodkawy w smaku, bez aromatu i smaku, który pamiętam z dzieciństwa, z czasów gdy w Polsce można było jeszcze uprawiać mak. Ten francuski jest ostrzejszy w smaku (co stanowi doskonały kontrapunkt do słodkawego mięsa karpia), ma fantastyczny aromat! Dobrze jest przed przystąpieniem do pracy sprawdzić jakość kupionego maku. Małą jego ilość (2 łyżki stołowe) trzeba zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 10-15 min., następnie odcedzić wodę i skosztować mak. Nie może być gorzki (choć ma prawo być ostrzejszy w smaku, wręcz pikantny) i mieć przykrego zapachu. Jeśli ten mak, którego się używa jest zbyt pikantny, dobrze jest go przepłukać ciepłą (ale nie gorącą) wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Filety pokroiłem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek namoczyłem w dobrze roztrzepanych jajkach od strony skóry. Do jajka można dodać sól i pieprz, wedle uznania. Ja nie przesadzam, solę i pieprzę w dawkach homeopatycznych.

3

Następnie obtoczyłem filety w maku, ale tylko stronę namoczoną w jajku.

4

Filety kładłem na patelnię z dobrze rozgrzanym (ale nie dymiącym!!!) olejem, skórą obtoczoną w maku do góry. Chodziło o to, aby pory mięsa zamknęły się, dzięki czemu będzie ono wilgotne a nie suche. Starannie obsmażyłem z boków. Po jakimś czasie, gdy mięso było już wysmażone (ja lubię niezbyt suche, ale de gustibus...) przewróciłem filety na drugą stronę i smażyłem przez pewien czas od strony skóry. Nie za długo, tak aby mak nie przypalił się a panierka nie odpadła od skóry. Zdjąłem filety z patelni i położyłem na papierowe ręczniki celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podałem na stół, tylko z chlebem i ewentualnie odrobiną chrzanu lub sosu chrzanowego.
Rekomendacja wina: białe wytrawne lekko schłodzone. W naszym przypadku był to Muskat Ottonel z Illmitz w Austrii.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

karpie cwiki

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

Karp na sposób wschodni.

Przekąski Karp na sposób wschodni.

Pyszna rybka na przyjęcie okolicznościowe. Karp jest przepyszny. Polecam ten...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 1917

do 60 min 60 min
3
eli_555
eli_555
Przekąski

Karp faszerowany Eli

Przekąski Karp faszerowany Eli

Karp faszerowany pieczarkami. Może być daniem wigilijnym lub świątecznym.

  • Boże Narodzenie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 2496

> 60 min >60 min
2
Docherro
Docherro
Dania główne

Karp smażony w wiórkach kokosowych z plastrami pomarańczy.

Dania główne Karp smażony w wiórkach kokosowych z plastrami pomarańczy.

Na kolację wigilijną tak podany karp smakuje wybornie i na pewno zachwyci gości.

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Jajka
  • Ryby
  • Jajka

Odsłon: 1570

do 15 min 15 min
13

pogańskie krupy

Chwila_dla_Ciebie
Chwila_dla_Ciebie
Desery

Szarlotka tatrzańska

Desery Szarlotka tatrzańska

Sprawdzony przepis na "Szarlotka tatrzańska"

  • Owoce
  • Jabłka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 20

do 60 min 60 min
8
Chwila_dla_Ciebie
Chwila_dla_Ciebie
Pieczywo

Rogaliki cynamonowe

Pieczywo Rogaliki cynamonowe

Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki cynamonowe"

  • Tłusty czwartek
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Rogaliki

Odsłon: 11

do 60 min 60 min
5
Kate85
Kate85
Dodatki

Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

Dodatki Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z k...

  • Impreza
  • Polska
  • Węgierska
  • Dietetyczne
  • Kasze
  • Kasza jaglana
  • Kasza gryczana
  • Kasza pęczak
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Kaczka
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Gulasze
  • Ciasta

Odsłon: 7510

do 60 min 60 min
20

karp wigilijny bez panierki

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

Pierożki wigilijne

Przekąski Pierożki wigilijne

Smaczne pierożki na stół Wigilijny.

  • Boże Narodzenie
  • Francuska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 15360

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Bigos wigilijny

Przekąski Bigos wigilijny

Hej kochani jak u was przygotowania do świąt ? Ja właśnie ugotowałam kapustę...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Boczniaki
  • Przyprawy

Odsłon: 14878

> 60 min >60 min
7
Ika1961
Ika1961
Dodatki

Wigilijne paszteciki

Dodatki Wigilijne paszteciki

Propozycja na jedno z dwunastu wigilijnych dań.

  • Boże Narodzenie
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 512

> 60 min >60 min
2

dorsz w maku

bellamozzarella
bellamozzarella
Dania główne

dorsz w pomarańczach

Dania główne dorsz w pomarańczach

zima za oknem...;-( więc trzeba sobie wiosnę na talerzu przyrządzić ;-))) sł...

  • Warzywa
  • Awokado
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy

Odsłon: 1202

do 30 min 30 min
10
pelen_brzuszek
pelen_brzuszek
Dania główne

Filet z dorsza

Dania główne Filet z dorsza

Dzisiaj również proste, tradycyjne i sprawdzone danie,. Często gdy nie mam p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Dorsz
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 25651

do 15 min 15 min
50
kulinarneprzygody
kulinarneprzygody
Dania główne

Kotlety rybne z dorsza

Dania główne Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 10470

do 60 min 60 min
32

Karp wigilijny w maku a la Maciek

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

Pierożki wigilijne

Przekąski Pierożki wigilijne

Smaczne pierożki na stół Wigilijny.

  • Boże Narodzenie
  • Francuska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 15360

do 60 min 60 min
16
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Desery

Wigilijny deser

Desery Wigilijny deser

szybki deser na stół wigilijny.

  • Boże Narodzenie
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Jogurt
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Płatki

Odsłon: 2222

do 30 min 30 min
7
Lucque
Lucque
Zupy

Barszcz wigilijny

Zupy Barszcz wigilijny

Najlepszy barszcz wigilijny, tradycyjny i zrobiony na własnym zakwasie z bura...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Buraki
  • Jabłka
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Majeranek

Odsłon: 8262

do 60 min 60 min
11

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wmk
wmk
Dania główne

Skrzydełka z piekarnika

Dania główne Skrzydełka z piekarnika

Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2059

do 60 min 60 min
10
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Pieczywo

Przystawki na grillowanym chlebie

Pieczywo Przystawki na grillowanym chlebie

Smaczne połączenie wielu smaków, niby każdy z innej beczki, jednak idealnie d...

  • Owoce
  • Mięso
  • Kurczak
  • Chleby
  • Szynki

Odsłon: 13646

do 30 min 30 min
24
Christopher
Christopher
Przekąski

Wykwintna przystawka.

Przekąski Wykwintna przystawka.

Wykwintna przystawka.

  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Bazylia

Odsłon: 15558

> 60 min >60 min
12
mimiwiki
mimiwiki
Przekąski

Imprezowe koreczki z szynki konserwowej

Przekąski Imprezowe koreczki z szynki konserwowej

Pyszne, bardzo łatwe koreczki z szynką i czosnkowym serkiem z bazylią. Zrobi...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Szynki

Odsłon: 73732

do 30 min 30 min
102
kulinarnagosia
kulinarnagosia
Przekąski

Imprezowe jajka

Przekąski Imprezowe jajka

Dlaczego imprezowe? Dlatego, że nie ma uroczystości rodzinnej bez tych jajek....

  • Wielkanoc
  • Makaron
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Szynki
  • Jajka

Odsłon: 5461

do 30 min 30 min
17
taura
taura
Przekąski

Imprezowe kanapeczki

Przekąski Imprezowe kanapeczki

świetne na małe party :)

  • Warzywa
  • Chleby

Odsłon: 34681

do 30 min 30 min
38

Inne przepisy autora

Desery

Daktyle faszerowane mascarpone z migdałami i kardamonem

Pieczywo

Ciasto z mączki chleba świętojańskiego (karobowej)

Desery

Torcik czekoladowo-orzechowo-cytrusowy na zimno

Dania główne

Krewetki czosnkowe na winie

Robertol1
Robertol1
Desery

Daktyle faszerowane mascarpone z migdałami i kardamonem

Desery Daktyle faszerowane mascarpone z migdałami i kardamonem

Deser z Bliskiego Wschodu.

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kardamon

Odsłon: 301

do 30 min 30 min
3
Robertol1
Robertol1
Pieczywo

Ciasto z mączki chleba świętojańskiego (karobowej)

Pieczywo Ciasto z mączki chleba świętojańskiego (karobowej)

Proste w wykonaniu, tanie i smaczne ciasto o korzeniach głęboko tkwiących w s...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 957

> 60 min >60 min
3
Robertol1
Robertol1
Desery

Torcik czekoladowo-orzechowo-cytrusowy na zimno

Desery Torcik czekoladowo-orzechowo-cytrusowy na zimno

Proste do przygotowania, efektowne

  • Owoce
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 391

> 60 min >60 min
2
Robertol1
Robertol1
Dania główne

Krewetki czosnkowe na winie

Dania główne Krewetki czosnkowe na winie

Proste, tanie, szybki, eleganckie. Idealna potrawa dla początkujacych kucha...

  • Walentynki
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Owoce morza
  • Krewetki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 785

do 30 min 30 min
9
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Dania główne

Dania główne

Roladki schabowe z ziemniakami

Dania główne

Zapiekane fileciki z ziemniakami

Dania główne

Rolada schabowa z żółtym serem

Dania główne

Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką

KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Roladki schabowe z ziemniakami

Dania główne Roladki schabowe z ziemniakami

Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 18

do 30 min 30 min
0
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Zapiekane fileciki z ziemniakami

Dania główne Zapiekane fileciki z ziemniakami

Pomysł na obiad dla zabieganych, wystarczy wszystko ułożyć na blaszce, włożyć...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 28

do 30 min 30 min
0
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

wmk
wmk
Dania główne

Skrzydełka z piekarnika

Dania główne Skrzydełka z piekarnika

Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2059

do 60 min 60 min
10
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Pieczywo

Przystawki na grillowanym chlebie

Pieczywo Przystawki na grillowanym chlebie

Smaczne połączenie wielu smaków, niby każdy z innej beczki, jednak idealnie d...

  • Owoce
  • Mięso
  • Kurczak
  • Chleby
  • Szynki

Odsłon: 13646

do 30 min 30 min
24
Christopher
Christopher
Przekąski

Wykwintna przystawka.

Przekąski Wykwintna przystawka.

Wykwintna przystawka.

  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Bazylia

Odsłon: 15558

> 60 min >60 min
12
mimiwiki
mimiwiki
Przekąski

Imprezowe koreczki z szynki konserwowej

Przekąski Imprezowe koreczki z szynki konserwowej

Pyszne, bardzo łatwe koreczki z szynką i czosnkowym serkiem z bazylią. Zrobi...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Szynki

Odsłon: 73732

do 30 min 30 min
102
kulinarnagosia
kulinarnagosia
Przekąski

Imprezowe jajka

Przekąski Imprezowe jajka

Dlaczego imprezowe? Dlatego, że nie ma uroczystości rodzinnej bez tych jajek....

  • Wielkanoc
  • Makaron
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Szynki
  • Jajka

Odsłon: 5461

do 30 min 30 min
17
taura
taura
Przekąski

Imprezowe kanapeczki

Przekąski Imprezowe kanapeczki

świetne na małe party :)

  • Warzywa
  • Chleby

Odsłon: 34681

do 30 min 30 min
38
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker

Karp wigilijny w maku à la Maciek

Autor:
Robertol1
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Karp (filet ze skórą) - 2 kg
  • Ziarno maku - 300 g
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Olej rzepakowy - 1 l (do smażenia)
  • Sól - szczypta (do smaku)
  • Pieprz - szczypta (do smaku)

Sposób przygotowania:

1

Wydałem na kuchnię: filety z karpia, olej rzepakowy, jajka, sól i pieprz. Śp. Maciek przywiązywał szczególną wagę do jakości patelni, To one, oprócz ryby (tym razem miałem wyjątkowe szczęście, trafiły mi się dzikie karpie, nie ze stawu, lecz z jeziora, coś niesamowitego!!!). Jaja też miałem "od kury", z hodowli kuzyna, z kur takich co biegają po podwórku dziobiąc robaki. Mak - ja wybrałem szary, francuski. Na rynku dominuje niebieski czeski, słodkawy w smaku, bez aromatu i smaku, który pamiętam z dzieciństwa, z czasów gdy w Polsce można było jeszcze uprawiać mak. Ten francuski jest ostrzejszy w smaku (co stanowi doskonały kontrapunkt do słodkawego mięsa karpia), ma fantastyczny aromat! Dobrze jest przed przystąpieniem do pracy sprawdzić jakość kupionego maku. Małą jego ilość (2 łyżki stołowe) trzeba zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 10-15 min., następnie odcedzić wodę i skosztować mak. Nie może być gorzki (choć ma prawo być ostrzejszy w smaku, wręcz pikantny) i mieć przykrego zapachu. Jeśli ten mak, którego się używa jest zbyt pikantny, dobrze jest go przepłukać ciepłą (ale nie gorącą) wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Filety pokroiłem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek namoczyłem w dobrze roztrzepanych jajkach od strony skóry. Do jajka można dodać sól i pieprz, wedle uznania. Ja nie przesadzam, solę i pieprzę w dawkach homeopatycznych.

3

Następnie obtoczyłem filety w maku, ale tylko stronę namoczoną w jajku.

4

Filety kładłem na patelnię z dobrze rozgrzanym (ale nie dymiącym!!!) olejem, skórą obtoczoną w maku do góry. Chodziło o to, aby pory mięsa zamknęły się, dzięki czemu będzie ono wilgotne a nie suche. Starannie obsmażyłem z boków. Po jakimś czasie, gdy mięso było już wysmażone (ja lubię niezbyt suche, ale de gustibus...) przewróciłem filety na drugą stronę i smażyłem przez pewien czas od strony skóry. Nie za długo, tak aby mak nie przypalił się a panierka nie odpadła od skóry. Zdjąłem filety z patelni i położyłem na papierowe ręczniki celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podałem na stół, tylko z chlebem i ewentualnie odrobiną chrzanu lub sosu chrzanowego. Rekomendacja wina: białe wytrawne lekko schłodzone. W naszym przypadku był to Muskat Ottonel z Illmitz w Austrii.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki