Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp z grilla z winem w sosie orzechowym

Karp z grilla z winem w sosie orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 19

Wypróbowany przepis na "Karp z grilla z winem w sosie orzechowym"

Składniki

  • 1 sprawiony karp
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • mieszanka przypraw do ryb
  • 2 łyżki masła
  • sól. Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 40 połówek orzechów włoskich
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 szklanki octu winnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę opłukać, pokroić na dzwonka. Oprószyć solą, obłożyć plasterkami cebuli, zalać winem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Karpia wyjąć z marynaty. Ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć przyprawą do ryb. Polać masłem, zawinąć. Opiekać na gorącym grillu około 10-15 minut.

  3. Przygotować sos: orzechy utłuc w moździerzu z odrobiną wody. Żółtko rozetrzeć z oliwą. Ubijając trzepaczką, dolać ocet. Dosypać bułkę tartą i orzechy i odrobinę soli. Dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń