Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to tradycyjne danie kuchni Podlasia i Suwalszczyzny. Wbrew pozorom, to nie ta sama potrawa, co cepeliny czy pyzy z mięsem! Dziś proponujemy podać je z aromatycznym sosem cebulowym, który doskonale podkreśli ich smak.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Obierz 1 cebulę (najmniejszą) i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na oleju. Wymieszaj z mięsem i majerankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz ½ kg ziemniaków i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudzone przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). Odciśnij do miski przez tetrową pieluchę lub bawełnianą ściereczkę. Poczekaj, aż na dni miski osiądzie skrobia. Odlej wówczas wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
Połącz ziemniaki ugotowane z surowymi na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, by formować z niej kartacze, dodaj nieco mąki ziemniaczanej. Masa ma być dość gęsta i zwarta. Możesz ją też lekko posolić.
Podziel ciasto na około 8-10 porcji. Uformuj z nich kule, spłaszcz i nałóż na środek porcję farszu. Sklej każdą porcję ciasta tak, by powstały duże, podłużne kluski. Od razu włóż je do dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj kartacze na wolnym ogniu przez około 25 minut.
W międzyczasie pokrój pozostałe cebule w piórka i zeszklij na oleju. Zalej częścią bulionu i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Co pewien czas dolewaj nieco bulionu. Pod koniec dopraw sosem sojowym i pieprzem. Możesz także zagęścić sos mąką. Podawaj kartacze w sosie cebulowym. Możesz udekorować je świeżymi ziołami.