Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to tradycyjne danie kuchni Podlasia i Suwalszczyzny. Wbrew pozorom, to nie ta sama potrawa, co cepeliny czy pyzy z mięsem! Dziś proponujemy podać je z aromatycznym sosem cebulowym, który doskonale podkreśli ich smak.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Obierz 1 cebulę (najmniejszą) i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na oleju. Wymieszaj z mięsem i majerankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz ½ kg ziemniaków i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudzone przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). Odciśnij do miski przez tetrową pieluchę lub bawełnianą ściereczkę. Poczekaj, aż na dni miski osiądzie skrobia. Odlej wówczas wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
Połącz ziemniaki ugotowane z surowymi na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, by formować z niej kartacze, dodaj nieco mąki ziemniaczanej. Masa ma być dość gęsta i zwarta. Możesz ją też lekko posolić.
Podziel ciasto na około 8-10 porcji. Uformuj z nich kule, spłaszcz i nałóż na środek porcję farszu. Sklej każdą porcję ciasta tak, by powstały duże, podłużne kluski. Od razu włóż je do dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj kartacze na wolnym ogniu przez około 25 minut.
W międzyczasie pokrój pozostałe cebule w piórka i zeszklij na oleju. Zalej częścią bulionu i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Co pewien czas dolewaj nieco bulionu. Pod koniec dopraw sosem sojowym i pieprzem. Możesz także zagęścić sos mąką. Podawaj kartacze w sosie cebulowym. Możesz udekorować je świeżymi ziołami.