Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 638

Kasza bulgur zapiekana z soczystym mięsem z kurczaka w rozmarynie oraz warzywami.

Składniki

  • Kasza bulgur 200 g
  • Pierś z kurczaka 800 g
  • Por około 1/2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt. około 150 g
  • Cukinia 1 szt. około 400 g
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Rozmaryn suszony 2 łyżeczki
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Lubczyk suszony 1łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Olej smakowy, może być z suszonych pomidorów w oleju około 4 łyżek
  • Ostra papryka ilość wg uznania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Por umyć, przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie każdą z nich na kawałki o szerokości około 1,5 cm.

  2. Por smażyć na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut, często mieszając.

  3. Do pora dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dodać sól do smaku i dusić pod przykryciem przez około 7 minut.

  4. Cukinię pokroić na kawałki i dodać do pora i papryki.

  5. Całość nadal dusić po przykryciem przez kilka minut, następnie przełożyć do naczynia do zapiekania.

  6. Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na warstwę warzyw.

  7. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki i smażyć z dodatkiem soli na oleju smakowym, często mieszając, przez kilka minut, aż z mięsa wypłynie sos. Wówczas kawałki kurczaka ułożyć na warstwie kaszy i polać sosem.

  8. Zapiekać bez przykrycia przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń