Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47679

Dodano:

Odsłon: 2273

Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 łyżki brązowego siemienia lnianego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

    Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń