Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszanka w jabłkach"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Rodzynki wsyp do miseczki. Dodaj pokrojone na kawałeczki śliwki oraz morele. Polej śliwowicą i odstaw na bok. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, wraz ze skórką rozetnij je wzdłuż.
Wytnij gniazda nasienne. Wydrąż środki. Pozostaw grubą warstwę miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakalii, dołóż wyjętą z osłonki kaszankę oraz posiekaną papryczkę chili. Do farszu wbij jajko.
Dodaj sól, pieprz i sporą szczyptę suszonego rozmarynu. Nadzienie dobrze wymieszaj. Nałóż do wydrążonych połówek jabłek. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej.
Posmaruj je olejem. Na każdym kawałku folii połóż nafaszerowaną połówkę jabłka. Zawiń. Pakieciki ułóż na blasze.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj, np. ziołami.Źródło: Naj