Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa – pobudza zmysł i umysł. Warto zadać sobie zasadnicze pytanie: pić czy nie? Słyszy się różne opinie, że kawa szkodzi, podwyższa ciśnienie, wypłukuje składniki mineralne z naszego organizmu. Zgadza się, ale mało kto mówi o tym, że kawa ma również działanie prozdrowotne.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Skąd w ogóle kawa znalazła się w Europie? Przywędrowała do nas w XVII wieku w rejonach Morza Śródziemnego z Afryki. Obecnie kawę uprawia się w: Ameryce Południowej (Brazylia, Kolumbia, Wenezuela), Ameryce Środkowej (m.in. w Kostaryce, Jamajce czy Meksyku), Afryce (Etiopia, Kongo) oraz w Azji (Sri Lanka, Indie, Jawa, Wietnam). Na rynku mamy wiele gatunków kaw pod wieloma postaciami. Do najbardziej znanych gatunków należą: • Arabica – charakteryzuje się małą zawartością kofeiny, stanowi 2/3 uprawy kawy na świecie; • Robusta – ma więcej kofeiny niż Arabica, charakteryzuje się „ziemnym”, twardym smakiem; • Liberica – ma najmniejszy udział w produkcji światowej kawy. Na sklepowych półkach mamy wiele rodzajów kaw do wyboru. Najlepiej oczywiście wybierać kawę paloną ziarnistą, ponieważ kawa zmielona tuż przed zaparzeniem jest najlepsza. Niestety coraz bardziej jesteśmy zapracowani i nie mamy dużo czasu, aby samodzielnie mielić kawę, dlatego też producenci robią to za nas i taką kawę polecam. Dodatkowo mamy do wyboru kawy rozpuszczalne, aromatyzowane czy zbożowe. Dla każdego coś miłego.
A co taka kawa w sobie zawiera? • 35 do 40% węglowodanów; • 10 do 17% tłuszczów; • 8% białka; • 8% związków polifenolowych, czyli: kwas chlorogenowy, chinowy oraz kawowy; • kofeina; • olejki eteryczne; • składniki mineralne (magnez, cynk, żelazo); • witaminę PP oraz z grupy B
W takim razie kawę pić czy nie pić? Pić w małych ilościach tzn. nie więcej niż trzy cztery filiżanki dziennie. W takiej ilości kawa ma korzystny wpływ na nasz organizm: • polepsza pomięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ; • zmniejsza ryzyko zachowania na marskość wątroby; • ułatwia koncentrację; • pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ trawienny; • przyspiesza metabolizm; • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu; • jest głównym przeciwutleniaczem u osób jedzących małą ilość warzyw i owoców.
A co, jeżeli przedobrzymy z piciem kawy. Oczywiście odczujemy jej negatywne skutki, do których należą: • uczucie nerwowości, niepokoju oraz rozdrażnienia; • żółknięcie zębów; • problemy z zasypianie; • choroby serca; • problemy z wchłanianie żelaza; • zmniejszenie przyswajalność białka; • zwiększenie utraty magnezu i wapnia; • u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko urodzenia martwego płodu.
Wniosek jest prosty kto lubi kawę, może ją spokojnie pić, tylko aby pamiętać, aby z nią nie przedobrzyć – bo co za dużo to niezdrowo. Zawartość kofeiny w: • filiżance kawy Arabica 175 – 185 g; • filiżance kawy Robusta 330 g; • filiżance kawy rozpuszczalnej 95 g; • puszcze coca-coli 45 g • w filiżance herbaty 45 – 65 g. Warto znać te wartości, ponieważ przekroczenie 1000 g kofeiny jest dla nas toksyczne, a dawka śmiertelna to około 3200 g.