Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można usmażyć keto naleśniki bez mąki i cukru – idealne nie tylko na diecie ketogenicznej, ale też dla osób z nietolerancją glutenu? Jak najbardziej! Miękkie, elastyczne naleśniki, idealne do serwowania z farszami, przygotujesz z zaledwie trzech składników. Jeśli planujesz podać je z wytrawnym nadzieniem, możesz dodatkowo użyć do ciasta trochę soli lub innych przypraw. Z poniższego przepisu uzyskasz 10-12 naleśników.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6392
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6392
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Składniki
Roztop masło w rondelku i przestudź.
Wbij do miski całe jajka. Dodaj serek mascarpone i płynne masło. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw je na około 15 minut, by trochę zgęstniało. Zamieszaj przed użyciem.
Rozgrzej patelnię naleśnikową na palniku o średniej mocy. Wlej na nią porcję ciasta (mniej więcej 1 łyżkę wazową na patelnię o średnicy 25 cm). Smaż pod przykryciem przez około minutę. Pod koniec zwiększ na chwilę moc palnika.
Wróć do poprzedniej mocy panika. Przewróć naleśnik na drugą stronę, wspomagając się łopatką. Przewracaj ostrożnie – ciasto jest delikatniejsze niż z mąką i przed wysmażeniem po obu stronach naleśnik może się rozpaść.
Po przewróceniu na drugą stronę smaż naleśnik bez przykrycia przez około 30 sekund. Usmażone naleśniki odkładaj na talerz jeden na drugim, by się nie obsuszały.
Usmażone naleśniki podawaj z dowolnymi dodatkami. Po nafaszerowaniu możesz je odgrzać na lekko natłuszczonej masłem patelni, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne i chrupiące z wierzchu.