Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można usmażyć keto naleśniki bez mąki i cukru – idealne nie tylko na diecie ketogenicznej, ale też dla osób z nietolerancją glutenu? Jak najbardziej! Miękkie, elastyczne naleśniki, idealne do serwowania z farszami, przygotujesz z zaledwie trzech składników. Jeśli planujesz podać je z wytrawnym nadzieniem, możesz dodatkowo użyć do ciasta trochę soli lub innych przypraw. Z poniższego przepisu uzyskasz 10-12 naleśników.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Składniki
Roztop masło w rondelku i przestudź.
Wbij do miski całe jajka. Dodaj serek mascarpone i płynne masło. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw je na około 15 minut, by trochę zgęstniało. Zamieszaj przed użyciem.
Rozgrzej patelnię naleśnikową na palniku o średniej mocy. Wlej na nią porcję ciasta (mniej więcej 1 łyżkę wazową na patelnię o średnicy 25 cm). Smaż pod przykryciem przez około minutę. Pod koniec zwiększ na chwilę moc palnika.
Wróć do poprzedniej mocy panika. Przewróć naleśnik na drugą stronę, wspomagając się łopatką. Przewracaj ostrożnie – ciasto jest delikatniejsze niż z mąką i przed wysmażeniem po obu stronach naleśnik może się rozpaść.
Po przewróceniu na drugą stronę smaż naleśnik bez przykrycia przez około 30 sekund. Usmażone naleśniki odkładaj na talerz jeden na drugim, by się nie obsuszały.
Usmażone naleśniki podawaj z dowolnymi dodatkami. Po nafaszerowaniu możesz je odgrzać na lekko natłuszczonej masłem patelni, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne i chrupiące z wierzchu.