Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keto pizza to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, skierowana dla osób unikających produktów zbożowych i będących na diecie ketogenicznej. Dzięki spodowi z sera i jajek każdy kęs dostarcza pełni włoskich smaków bez zbędnych węglowodanów. Pizza z salami, cebulą i papryką łączy soczyste, pikantne i słone smaki, dzięki czemu uzyskasz fantastyczny balans. Jeśli nie jesteś zwolennikiem salami, sprawdzi się także szynka, pieczony kurczak lub tuńczyk z puszki. Dla wzbogacenia warzywnych elementów w pizzy keto, dorzuć cukinię, pieczarki, surowe e pomidory czy oliwki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1514
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 286
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 780
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1514
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 286
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 780
Składniki
Pracę zacznij od wykonania sosu. Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, suszone zioła oraz dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotuj kilkanaście minut, aż sos lekko zgęstnieje. Paprykę oczyść z błonek oraz nasion i pokrój w cienkie paski, a cebulę obierz i pokrój w pierścienie.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wbij jajka do miski, ubij i odstaw. Zetrzyj mozzarellę na tarce jarzynowej i umieść w garnku, dodaj kremowy serek i na małym ogniu rozpuść (uważaj, aby nie przypalić). Możesz także rozpuścić sery w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonych serów dosyp przesianą mąkę, wymieszaj, po czym dodaj roztrzepane jajka, suszone zioła i czosnek. Wymieszaj ciasto, po czym zagnieć, aby stało się gładkie i jednolite. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto na pizzę powinno mieć kilka milimetrów. Zdejmij górny arkusz papieru z ciasta i wykonaj widelcem kilka otworów w cieście, aby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Wstaw pizzę do pieca na 6-8 minut (środkowa półka) i w razie pojawienia się bąbelków powietrza, rozbij je widelcem. Następnie wyjmij placek z piekarnika, posmaruj go sosem pomidorowym, rozłóż plasterki salami, paski papryki i krążki cebuli. Posyp pizzę startym parmezanem i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Gotową keto pizzę wyjmij z pieca, pokrój na 8 części i od razu serwuj. Możesz udekorować listkami bazylii.