Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa w sosie z coli

Kiełbasa w sosie z coli

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1152

Dodano:

Odsłon: 1245

Dziś prezentuję kiełbasę w sosie z coli. Danie pikantno-słodkie dające wiele możliwości wymyślenia własnych wariacji :)

Składniki

  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 300 ml coli
  • 1 papyka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka paryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • sól, pieprz - do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa w sosie z coli

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a kiełbasę w dość grube "półtalarki", a następnie wszystko razem podsmażyć na głębokiej patelni z dodatkiem soli i pieprzu.

  2. Kiedy wszystko się ładnie podsmaża, do miseczki wlać colę, dodać śmietanę, musztardę, curry, paprykę w proszku i cukier lub miód i delikatnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki śmietany, to bez paniki, potem się i tak ładnie połączą z resztą sosu :)

  3. Przygotowany sos wlewamy na patelnię z podsmażonymi składnikami i gotujemy cały czas mieszając, aż odparuje nadmiar wody.

  4. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Z doświadczenia wiem, że do tego dania nadaje się tylko cola, której reklamy mniej więcej od połowy października informują nas, że święta są coraz bliżej :) i to tylko w wersji klasycznej, bo light, zero itp też się nie sprawdzą.

    Kiełbasa w sosie z coli jest dobra do zjedzenia jako danie główne np. na kolację, wtedy można zagryźć sobie bagietką czosnkową.

    Ale nadaje się też jako sosu np. do makaronu na obiad :)



    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń