Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasę z warzywami warto przyrządzić, ponieważ to ekstremalnie szybkie i proste danie, idealne na dni, kiedy brakuje czasu na przyrządzenie wystawnego obiadu. Świetnie sprawdzi się jako szybki, sycący posiłek po pracy lub prosta kolacja dla całej rodziny. Przepis jest niezwykle elastyczny – można wykorzystać dowolną, ulubioną mieszankę mrożonych warzyw, jakie akurat masz pod ręką. Możesz też użyć przyrządzonego wcześniej leczo z kabaczka, także ze słoika. Dzięki dużej ilości warzyw, danie dostarcza sporej dawki witamin i minerałów, a kiełbasa - białka. Jeśli chcesz zminimalizować ilość tłuszczu, użyj wędliny drobiowej.
Mrożone warzywa należy wrzucić bezpośrednio na patelnię, a proces rozmrażania nastąpi podczas smażenia. Pamiętaj jednak, że mrożone składniki uwolnią dużo wody, dlatego smaż je na średnim lub dużym ogniu bez przykrycia, aby woda mogła szybko odparować, a warzywa mogły się przysmażyć, a nie ugotować lub udusić. Dlatego używaj też szerokiej patelni, by warzywa mogły leżeć jak najbardziej płasko, w jednej warstwie. Jeśli akurat trwa sezon na świeże produkty, z powodzeniem możesz użyć surowych i świeżych warzyw ze straganu - będą chrupiące i smaczniejsze. Pamiętaj tylko, że czas smażenia będzie krótszy. Wszystko pokrój je na równe kawałki i dodawaj na patelnię w kolejności zależnej od twardości - najpierw marchew, potem brokuły, na końcu cukinia, papryki i pomidory.
Czerwona cebula nadaje słodyczy i lekkiej ostrości oraz dodaje daniu słonecznego koloru. Możesz ją zastąpić zwykłą cebulą żółtą, która jest ostrzejsza, lub delikatniejszą szalotką. Pamiętaj, że zeszklona cebula jest bardzo ważna dla głębi smaku tego prostego dania, dlatego nie pomijaj jej!
Rodzaj użytej kiełbasy zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Śląska, podwawelska lub wiejska z przepisu na kiełbasę swojską 5 kg dodadzą dużo smaku dzięki sporej zawartości tłuszczu. Z kolei kiełbasa drobiowa będzie znacznie mniej kalorycznym wyborem, idealnym dla osób na diecie redukcyjnej. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie również chorizo, który nada daniu intensywnego, pikantnego smaku oraz pięknego koloru.
Osoby na diecie wegetariańskiej mogą użyć zamiennika mięsa, które doda daniu białka i charakterystycznego, mięsnego smaku. Może być to wędzone tofu, pokrojony w kostkę boczek wegański lub kiełbaski, a także zwykła fasola czy ciecierzyca, które zapewnią uczucie sytości na długo.
Przyprawy należy dodać pod koniec smażenia, najlepiej na 5 minut przed końcem, jak wymaga przepis. Dodanie ich na początku, na gorący tłuszcz, może spowodować, że się spalą i staną się gorzkie. Wsypanie ich pod koniec, gdy danie jest prawie gotowe, pozwala im uwolnić pełnię aromatu. Najważniejsza jest czerwona papryka, sól i pieprz, ale możesz przyrządzić swoją własną mieszankę przypraw. Czosnek świetnie pasuje do kiełbasy i warzyw. Wystarczą 2-3 posiekane lub przeciśnięte ząbki, podsmażone przez około 1 minutę przed wsypaniem warzyw. Świetnie sprawdzą się też tymianek, majeranek lub szczypta chili dla większej ostrości.
Pieczenie jest zdrowszą alternatywą dla smażenia, bo nie wymaga dodawania większej ilości tłuszczu oraz pozwala lepiej zachować wszystkie składniki odżywcze. Kiełbasę, cebulę i warzywa wymieszaj z przyprawami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz całość w 180 st. Celsjusza przez około 25-30 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, a warzywa zmiękną. Na ostatnie 2-3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumienienia.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2666
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5416
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 234
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2666
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5416
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 234
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i kiełbasę. Po około 5 minutach smażenia dodaj mrożone warzywa. Składniki smaż na średnim ogniu. W trakcie smażenia zawartość patelni podrzucaj tak, aby wszystkie kawałki mięsa i warzyw równo się przysmażyły. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy. Całość przemieszaj. Danie będzie gotowe, kiedy wszystkie warzywa będą w środku odpowiednio miękkie.
Gorące warzywa z kiełbasą posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie nakładaj na talerze. Smacznego!