Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczny chłodnik litewski"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 622
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 873
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 412
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 622
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 873
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 412
Składniki
Buraczki z botwinki obierz i posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj wraz z łodyżkami. Koperek i szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz, również drobno posiekaj. Rzodkiewki oraz ogórek umyj, potem pokrój w drobną kostkę.
W garnku zagotuj 400 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, posól i wrzuć botwinkę wraz z buraczkami. Wlej sok z cytryny (aby buraki zachowały swój kolor). Gotuj na niezbyt dużym ogniu 5-8 min. Przestudź. Jeśli kolor wywaru z botwinki jest mało wyrazisty, możesz dodać do niego 1-2 łyżki koncentratu z buraków.
Gdy botwinka będzie już całkiem zimna, dodaj do niej kefir lub jogurt, rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Chłodnik przelej do miseczek, do każdej porcji włóż połówkę jajka ugotowanego na twardo i ostudzonego.
(bez czasu oczekiwania): 40 min Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie