Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki z indyka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 46
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 135
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 46
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 135
Składniki
Marchewki obierz i umyj. Wrzuć do bulionu, gotuj do miękkości. Wyjmij i wystudź a następnie pokrój w drobną kostkę. Bułkę kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Pomidor sparz, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, jajko, posiekaną cebulę, marchewkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa niezbyt duże kulki.
Na talerz wsyp bułkę tartą i obtocz w niej dokładnie mięsne kuleczki. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie bardzo gorący, partiami wkładaj klopsiki. Szybko obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż je do gorącego bulionu, duś na małym ogniu 20-30 minut.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojonego pomidora.
60 minut. Porcja: 200 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie