Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z warzywami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół cebuli drobno posiekaj, a pozostałą pokrój w półtalarki. Papryki pokrój w cienkie paski.
W misce wymieszaj mięso z drobno posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na około pół godziny.
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną w półtalarki cebulę. Dodaj papryki oraz marchewkę i smaż około 5 min. Wlej wino lub bulion i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu.
Dodaj pomidory i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć klopsiki i smaż, często przewracając, aby równomiernie się zrumieniły. Przełóż je do sosu, dodaj brukselkę i duś całość 15 minut. Podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem.
<strong>: 70 minut. Porcja: 440 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie