Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z wątróbką

Klopsiki z wątróbką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Klopsiki z wątróbką"

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz
  • szczypta majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dusimy na maśle.

  2. Do cebuli dodajemy umytą, pokrojoną wątróbkę, podsmażamy 2-3 minuty, całość miksujemy z musztardą i bułką tartą.

  3. Mięso mielone łączymy z odciśniętą z mleka bułką, jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tartą gałką muszkatołową. Starannie wyrabiamy na gładki farsz.

  4. Z masy mięsnej formujemy małe placuszki, na każdy nakładamy nieco farszu z wątróbki. Dokładnie sklejamy i formujemy w kulki.

  5. Każdą kuleczkę panierujemy w mące, smażymy ze wszystkich stron i podajemy z makaronem lub z risotto z warzywami, posypane zieleniną.

  6. Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji około 2,70 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń