Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do wykonania danie, które możemy serwować na ciepło i na zimno. Może być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do zup.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25143
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25143
Składniki
Cebulę rumienimy na maśle, odstawiamy, niech ostygnie. Ugotowane i obrane ziemniaki łączymy z orzechami włoskimi lub mielimy razem z ziemniakami w maszynce jeśli mamy orzechy nie zmielone. Orzechy laskowe, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masy. Następny krok to jajko, przyprawy i cebula. Składniki dokładnie łączymy.
Panierowanie Z masy formujemy okrągłe kuleczki i spłaszczamy. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce.
Smażenie Na patelni rozgrzewamy olej dodając odrobinę masła. Klopsiki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
Podajemy z sosem pieczarkowym, sosem grzybowym lub z sosem z brokułów, z surówkami i warzywami jakie lubimy. Klopsiki możemy podawać również na zimno jako dodatek do rosołu, zup, np. zupy krem z ziemniaków, itp. Można zamrozić. Po odmrożeniu odgrzewać w mikrofali lub piekarniku. Orzechy to bardzo wymowny dodatek do wielu ciast i potraw, dlatego danie to gości często w moim domu na świątecznym stole.