Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 6
Dodano: 12.01.2021
Odsłon: 133
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Cebulę rumienimy na maśle, odstawiamy, niech ostygnie.
Ugotowane i obrane ziemniaki łączymy z orzechami włoskimi lub mielimy razem z ziemniakami w maszynce jeśli mamy orzechy nie zmielone.
Orzechy laskowe, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masy. Następny krok to jajko, przyprawy i cebula.
Składniki dokładnie łączymy.
Panierowanie
Z masy formujemy okrągłe kuleczki i spłaszczamy.
Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce.
Smażenie
Na patelni rozgrzewamy olej dodając odrobinę masła.
Klopsiki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
Podajemy z sosem pieczarkowym, sosem grzybowym lub z sosem z brokułów, z surówkami i warzywami jakie lubimy.
Klopsiki możemy podawać również na zimno jako dodatek do rosołu, zup, np. zupy krem z ziemniaków, itp.
Można zamrozić.
Po odmrożeniu odgrzewać w mikrofali lub piekarniku.
Orzechy to bardzo wymowny dodatek do wielu ciast i potraw, dlatego danie to gości często w moim domu na świątecznym stole.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 3 dni temuZgłoś do usunięcia
Super przepis! Fajne połączenie smaków.Nie wyświetlają Ci się zdjęcia główne w przepisach (dodaje się je na pierwszym ekranie dodawania przepisów po prawej stronie) Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz