Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Klopsy w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25066

Dodano:

Odsłon: 322

Klopsy wykonane z mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, ugotowane w sosie pomidorowym, podane z ziemniakami i ostrą papryczką cherry.

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 200 ml
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu 2 łyżki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • marynowane papryczki cherry 2 szt.
  • Natka pietruszki
  • ziemniaki 5 szt.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klopsy w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso doprawiamy pieprzami i solą do smaku, formujemy 6 klopsów. Zagotowujemy w małym garnczku około jeden litr wody. Do wrzącej wody dodajemy sól (do smaku), suszoną włoszczyznę, pastę rosołową i klopsy, gotujemy 30 minut. Po 30 minutach gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Całość zagęszczamy robiąc sos, zabielamy śmietaną i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane ziemniaki tłuczemy. Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami, sosem i papryczką cherry. Natką pietruszki dekorujemy danie.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń