Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski kijem bite, a właściwie – kluchy połom bite, to danie regionalne ze śląskich Podlesic, które doczekało się wpisu na Listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie oznacza to, że ziemniaczane kluski z zaparzaną mąką znane były wcześniej tylko w rejonie gminy Kroszyce. Przygotowywano je w wielu polskich domach, choć określano innymi nazwami, np. jako prażuchy albo fuszer. Jak często bywa proste danie, na które pomysł zrodził się z biedy, jest tak pyszne, że dziś robi karierę w restauracjach.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 90
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 45
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10070
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 86
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 48
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 146
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 90
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 45
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10070
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 86
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 48
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 146
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w posolonej wodzie. Gdy będą półmiękkie, odlej większość wody (zostaw około 250 ml) i zasyp je mąką. Gotuj nadal – do miękkości ziemniaków i zaparzenia mąki. Potrwa to około 5 minut.
W międzyczasie pokrój w kosteczkę smalec i boczek. Na patelni wysmaż smalec. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż boczek. Smaż, aż powstaną rumiane skwarki.
Ubij uprażone ziemniaki na gładką, puszystą masę. W oryginalnym przepisie robi się to specjalną drewnianą pałką. Jeśli nie dysponujesz takim narzędziem, możesz wyrobić masę na kluski np. tłuczkiem do ziemniaków. Możesz też na tym etapie wzbogacić smak klusek i np. dodać do masy nieco świeżych, posiekanych ziół.
Formuj kluski łyżką maczaną w tłuszczu. Od razu nakładaj je na talerze. Okraś gorącymi skwarkami. Tak przygotowane kluski możesz, zgodnie z tradycją, podać z kiszonym ogórkiem albo ze zsiadłym mlekiem czy maślanką.