Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski kładzione z sosem pomidorowym"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2599
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2599
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Przesiej mąkę, połącz z jajkiem i solą, ostrożnie dolewaj wody, tak by ciasto łatwo dało się nabierać. Gdy uzyskasz gładką masę, energicznie mieszaj łyżką, by dostało się do niego dużo powietrza. Zagotuj wodę z solą. Metalową łyżką formuj kluski, kładź na wrzątek. Gotuj minutę.
Pomidory sparz, zalej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę. Cebulę, pomidory i czosnek pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij ze szczyptą cukru, dodaj pomidory, czosnek, bazylię, sól i pieprz. Duś 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ostudź, zmiksuj blenderem.
Kluski kładzione polej z sosem, posyp startym żółtym serem, dekoruj listkami bazylii. Podawaj od razu po przygotowaniu.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień