Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski na parze nadziewane dżemem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37221
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37221
Składniki
Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.
Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min. Polej np. sosem karmelowym.
Przyrządzam smakołyki dla wnuczka Dawidka. Jednym z jego ulubionych przysmaków są kluski gotowane na parze z dodatkiem dżemu. Przepis przysłała Czesława Słota z Rudnika Małego
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie