Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski " Gumisie " z dziurką

Kluski  Gumisie  z dziurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 622 Ocena: 3782

Dodano:

Odsłon: 470

Dziś na obiad zrobiłam kluski takie nietypowe bo gumowe ale właśnie takie najbardziej mi smakują rodzinka się śmiała że łyka się je jak ślimaka tak tak dokładnie podobnie bierze się mały kawałek i nawet przeżuwać nie trzeba . Takie kluski jak pamiętam robił nam dziadek i zawsze chętnie do niego jeździliśmy i krzyczeliśmy dziadziu zrób na " Gumisie " i już dziadek wiedział o co nam chodzi.

Składniki

  • 1,200 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml).
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski " Gumisie " z dziurką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć, ostudzić. Gdy ziemniaki już się przestudziły i są lekko ciepłe przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką. Do tych kluchów muszą być ziemniaki świeżo ugotowane nie mogą być z dnia poprzedniego.

  2. Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się ziemniaków z jajkami i mąką, uformować kulę. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy nie klei się do rąk.

  3. Jak już mamy wyrobione ciasto, w garnku wstawić wodę, posolić i poczekać aż się zagotuje. Gdy woda już się gotuje z gotowego ciasta odrywać mały kawałek i formować kuleczkę, przez środek palcem zrobić dziurkę.

  4. Uformowane kluski z dziurką wkładać na gotującą się wodę, gdy kluski się zagotują i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i pogotować na wolnym ogniu około 5 minut. Kluski na talerz wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania.

  5. Takie kluski " Gumisie " podałam z żeberkami w sosie oraz sałata lodowa ze szczypiorem w śmietanie. A sos robię tak : Żeberka posypać przyprawą do mięs wlać 3 łyżki oleju wymieszać i odstawić aby przyprawy weszły w mięso, następnie żeberka obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor, wlać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach. Gdy mięso jest miękkie w pół szklanki wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki pszennej oraz 2 łyżkami śmietany 18 %. Do żeberek wkroić koper doprawić do smaku przyprawą z solą i zalać przygotowaną śmietaną z mąką, zagotować do powstania sosu. Nie lubię kupnych sosów dlatego zawsze robię swój.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń