Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szaraki to klasyczne danie kuchni wschodniej przygotowywane z masy ziemniaczanej. Charakterystyczny szary kolor powstaje dzięki wymieszaniu ze sobą ugotowanych i surowych ziemniaków. To także sprawia, że kluski są elastyczne i nie rozpadają się w trakcie gotowania.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1230
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 106
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 39
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1230
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 106
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 39
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
Przygotuj farsz. Wieprzowinę wymieszaj z przyprawami. Włóż mięso do lodówki na czas przygotowywania ziemniaków, by nabrało smaku
Przygotuj kluski. Ok. 500 g ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, obierz i rozgnieć tłuczkiem. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Masę przenieś na gazę i odciśnij nadmiar soku. Zachowaj go. W misce wymieszaj ze sobą rozgniecione, ugotowane ziemniaki, surowe ziemniaki i skrobię. Dokładnie zagnieć, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Z ciasta ziemniaczanego formuj kotlety o średnicy ok. 4 cm. Rozpłaszcz je i włóż do środka farsz, uważając, by nie wypadał ze środka w trakcie klejenia. Uformuj podłużne kluski o długości ok. 6 cm.
Ugotuj kluski. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj do niej wyciśnięty wcześniej sok z ziemniaków. Wrzucaj kluski szaraki na wrzątek, po kilka sztuk. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Przygotuj okrasę. Na małej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek do wytopienia tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulkę. Smaż wszystko razem do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Kluski podawaj na ciepło, z dodatkiem przygotowanej okrasy. Możesz też dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.