Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szaraki to klasyczne danie kuchni wschodniej przygotowywane z masy ziemniaczanej. Charakterystyczny szary kolor powstaje dzięki wymieszaniu ze sobą ugotowanych i surowych ziemniaków. To także sprawia, że kluski są elastyczne i nie rozpadają się w trakcie gotowania.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1030
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 121
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1030
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 121
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Przygotuj farsz. Wieprzowinę wymieszaj z przyprawami. Włóż mięso do lodówki na czas przygotowywania ziemniaków, by nabrało smaku
Przygotuj kluski. Ok. 500 g ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, obierz i rozgnieć tłuczkiem. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Masę przenieś na gazę i odciśnij nadmiar soku. Zachowaj go. W misce wymieszaj ze sobą rozgniecione, ugotowane ziemniaki, surowe ziemniaki i skrobię. Dokładnie zagnieć, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Z ciasta ziemniaczanego formuj kotlety o średnicy ok. 4 cm. Rozpłaszcz je i włóż do środka farsz, uważając, by nie wypadał ze środka w trakcie klejenia. Uformuj podłużne kluski o długości ok. 6 cm.
Ugotuj kluski. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj do niej wyciśnięty wcześniej sok z ziemniaków. Wrzucaj kluski szaraki na wrzątek, po kilka sztuk. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Przygotuj okrasę. Na małej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek do wytopienia tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulkę. Smaż wszystko razem do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Kluski podawaj na ciepło, z dodatkiem przygotowanej okrasy. Możesz też dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.