Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z kaszą kuskus

Kluski z kaszą kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 468 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 196

Pomysł na nieco inne kopytka od tradycyjnych bo zrobione z dodatkiem kaszy kuskus.

Składniki

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 0,5szkl. suchej kaszy kuskus
  • 2 małe jajka
  • 1szkl. mąki tortowej + do podsypywania
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski z kaszą kuskus

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypałam do miseczki. Zalałam 0,5szk. gorącej wody, leciutko osoliłam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie kaszę odkryłam i zamieszałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wsypałam wystudzoną kaszę, 0,5 łyżeczki soli, mąkę tortową i ziemniaczaną. Wbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformowałam w cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń