Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z mięsem Nie chce ich nazywać kartaczami czy pyzami bo wszędzie mają inną nazwę
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Ciasto: Jak na kluski śląskie Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, w misce ugniatamy, dzielimy na cztery części, wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość zagniatamy wychodzi fajne ciasto, które nadziewamy farszem
Farsz: W tym przypadku łopatka wieprzowa i warzywa jak na rosół, marchew, pietruszka, por, seler, lubczyk, liść laurowy, ziele, sól, pieprz, jeśli ktoś lubi ostrzej to chilli albo pieprz cayenne po ugotowaniu wszystko mielimy i doprawiamy jeszcze ewentualnie. Gdyby było suche dolewamy odrobinę bulionu z mięsa. Ciasto rozpłaszczamy na dłoni i napełniamy farszem po czym formujemy kluski ( kształt dowolny, u mnie jajowate) Smacznego!!!