Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego!
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5934
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5934
Składniki
250 gramów ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić na sicie ustawionym nad miską. Ziemniaki dobrze docisnąć łyżką lub łopatką, tak aby pozbyć się jak największej ilości soku.
Odcedzone ziemniaki przełożyć do dużej miski. Dodać do nich jeszcze cieple ugotowane i ugniecione ziemniaki. Do ziemniaków dodać skrobię, która uzbierała się na dnie miski, po odcedzeniu ziemniaków, startą cebulę, sol, jajko i mąkę. Całość dobrze wymieszać.
W garnku ugotować wodę i lekko ją osolić. Łyżką odmierzać małe porcje ciasta i wrzucać je na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym serem i usmażonym boczkiem. Smacznego!