Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 260
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 260
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Składniki
250 gramów ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić na sicie ustawionym nad miską. Ziemniaki dobrze docisnąć łyżką lub łopatką, tak aby pozbyć się jak największej ilości soku.
Odcedzone ziemniaki przełożyć do dużej miski. Dodać do nich jeszcze cieple ugotowane i ugniecione ziemniaki. Do ziemniaków dodać skrobię, która uzbierała się na dnie miski, po odcedzeniu ziemniaków, startą cebulę, sol, jajko i mąkę. Całość dobrze wymieszać.
W garnku ugotować wodę i lekko ją osolić. Łyżką odmierzać małe porcje ciasta i wrzucać je na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym serem i usmażonym boczkiem. Smacznego!