Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 94
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2858
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 94
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2858
Składniki
250 gramów ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić na sicie ustawionym nad miską. Ziemniaki dobrze docisnąć łyżką lub łopatką, tak aby pozbyć się jak największej ilości soku.
Odcedzone ziemniaki przełożyć do dużej miski. Dodać do nich jeszcze cieple ugotowane i ugniecione ziemniaki. Do ziemniaków dodać skrobię, która uzbierała się na dnie miski, po odcedzeniu ziemniaków, startą cebulę, sol, jajko i mąkę. Całość dobrze wymieszać.
W garnku ugotować wodę i lekko ją osolić. Łyżką odmierzać małe porcje ciasta i wrzucać je na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym serem i usmażonym boczkiem. Smacznego!