Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, buchty czy jeszcze inaczej. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a. Polecam
garnek, sito do gotowania na parze, miska, ścierka,
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 371
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 264
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3096
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 371
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 264
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3096
Składniki
Do miski wlać letnie mleko , dodać cukier, pokruszone drożdże , mąkę, sól i jajka. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto po wyrośnięciu wyłożyć na blat podsypany mąką lekko i króciutko jeszcze wyrobić. Podzielić na 2 części. Z jednej części będą knedle na parze, a z drugiej części bułeczki. Ciasto na knedel podzielić na 8 części z każdej części uformować kule, zakryć ściereczką na 15 minut. do ponownego wyrośnięcia, po czym gotować na parze czyli w garnku zagotować wodę , położyć sito do gotowania na parze , ułożyć na sicie przygotowany knedel i gotować około 15 - 20 minut. aż podrosną. Wyjąć i podawać np. z gulaszem. Smacznego Rada; Ciasto można wyrobić ręcznie, robotem kuchennym lub w thermomixie.
Gotowy knedel do podania.