Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, buchty czy jeszcze inaczej. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a. Polecam
garnek, sito do gotowania na parze, miska, ścierka,
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2048
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 73
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 532
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 690
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2048
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 73
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 532
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 690
Składniki
Do miski wlać letnie mleko , dodać cukier, pokruszone drożdże , mąkę, sól i jajka. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto po wyrośnięciu wyłożyć na blat podsypany mąką lekko i króciutko jeszcze wyrobić. Podzielić na 2 części. Z jednej części będą knedle na parze, a z drugiej części bułeczki. Ciasto na knedel podzielić na 8 części z każdej części uformować kule, zakryć ściereczką na 15 minut. do ponownego wyrośnięcia, po czym gotować na parze czyli w garnku zagotować wodę , położyć sito do gotowania na parze , ułożyć na sicie przygotowany knedel i gotować około 15 - 20 minut. aż podrosną. Wyjąć i podawać np. z gulaszem. Smacznego Rada; Ciasto można wyrobić ręcznie, robotem kuchennym lub w thermomixie.
Gotowy knedel do podania.